هیرسوتیسم یا پرمویی چیست ؟

۱ بازديد

هیرسوتیسم یا پرمویی چیست ؟


پرمویی یک مشکل نسبتاً شایع در بین زنان محسوب می‌شود . باید توجه داشت که پرمویی در خانمها یک علامت است نه یک بیماری . بطور معمول و طبیعی موهای صورت یک خانم باید کمرنگ و نازک بوده و به آسانی قابل دیدن نباشند . هیرسوتیسم به رویش و رشد موهای ضخیم در بدن خانمها با الگوی مردانه گفته می شود یعنی در نواحی مثل چانه ، پشت لبها ، وسط قفسه سینه ، دور نوک سینه و خط وسط شکم .هیرسوتیسم یا پرمویی ممکن است خفیف یا شدید باشد . در مواردی که رشد موهای ضخیم سریع باشد ، هیرسوتیسم می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی و خطرناک باشد.

علت پرمویی در بانوان :

میزان مویی که روی پوست بدن افراد رشد می‌کند تا حد زیادی ارثی است. اما عوامل هورمونی در ایجاد پرمویی خانمها نقش دارند. تولید هورمون مردانه ( تستوسترون ) در بدن خانمها از غدد فوق کلیوی امری کاملا طبیعی بوده و میزان کم آن برای عملکرد سیستم تولید مثل خانمها و باروری ضرورت دارد. رشد و رویش موهای ضخیم در نواحی از بدن زنان با الگوی مردانه در اثر عوامل هورمونی یعنی افزایش هورمون تستوسترون و یا افزایش عملکرد تسوتسترون در بدن خانمها ایجاد می شوند. افزایش تستوسترون منجر به پرمویی در بعضی نواحی و ریزش موهای سر در نواحی گیجگاهی مشابه با ریزش موها دراقایان ایجاد می شود.

علل هیرسوتیسم درخانمها :

1- تخمدان پلی کیستیک :

مهمترین و شایعترین علت پرمویی و هیرسوتیسم در بانوان ، بیماری تخمدان پلی کیستیک است. شایعترین علامت بیماری PCO یا تنبلی تخمدان ، بی نظمی قاعدگی است . علایم دیگر شامل هیرسوتیسم مخصوصا در نواحی چانه و وسط شکم و سینه ، ریزش موی سر ، اکنه یا جوش صورت و کمر ، افزایش وزن و چاقی شکم ، پهلو و بازو و در نهایت مشکل باروری و نازایی می باشد.هیرسوتیسم درPCO معمولا با افزایش چشمگیر هورمون مردانه همراه نیست ولی پرمویی ناشی از آن می تواند آزار دهنده باشد.

2- تومورهای تخمدان و آدرنال :

آدرنال ( غدد فوق کلیوی ) و تخمدان دو منبع اصلی تولید کننده آندروژن ها در بدن زنان هستند و تومورهای این دو عضو می‌تواند باعث بروز ناگهانی هیرسوتیسم شود.در مواردی که رشد موهای ضخیم در خانمها سریع و شدید است باید این تومور ها را مد نظر داشت. بعضی از تومورهای بدخیم تخمدان ممکن است با ترشح هورمون تستوسترون همراه باشند ( البته این تومورها شایع نیستند ).

تشخیص هیرسوتیسم :

در مواردی که خانمی با مشکل هیرسوتیسم به متخصص زنان مراجعه می کند باید شرح حال دقیقی از زمان شروع و شدت ان و سایر علایم همراه گرفته شود. در مواردی که پرمویی جنبه ارثی داشته باشد معمولا اختلال هورمونی در کار نیست و در صورتی که هیرسوتیسم خفیف باشد نیاز به اقدام تشخیصی دیگری نیست. اما در صورتی که با علایم مردانه مانند بم شدن صدا ، طاسی ، آکنه یا جوش ، کاهش سایز پستان، افزایش توده عضلانی ، بزرگ شدن کلیتوریس همراه باشد و یا با رشد سریع و شدید موها مواجه باشیم بایستی سونوگرافی از لگن برای بررسی تخمدان و همچنین چندین آزمایش هورمونی برای بررسی کمبود هورمون‌های غدد فوق کلیوی و تشخیص تومورها انجام شود. گاهی انجام MRI مغز و سی تی اسکن شکم با صلاحدید پزشک متخصص ، درخواست می شود.

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.